Lingfield Crescent

Modernisation and extension of an existing 1960’s housing block

Client: Private
Structural Engineer: Price & Myers
M&E Consultant: Centreline
Quantity Surveyor: N E D Consultants Ltd
Planning Consultant: DGW Planning
Stage: Complete

The brief was to extend and modernise the housing block adding apartments and increasing green amenity space, incorporating parking on the site and establish a new identity for the development, referencing the look and feel of the surrounding area in a contemporary way.

We integrated two new mansard levels above the existing two-storey building to provide 34 new contemporary apartments and 2 new terraced houses. The materials used to the lower three levels are a play on the ubiquitous suburban palette of brick and render, with the penthouses set back as a recessive element in cool grey cementitious cladding panels

The design divided the existing building into two ‘L’ shaped blocks that semi enclose the south-facing amenity spaces. The gap between blocks has extensive areas of glazing and forms the principal entrance. This allows significantly more natural light into the communal areas and breaks down the overall mass of the front elevation facing Lingfield Crescent. Construction costs were kept to a minimum using a timber frame construction method for the new mansard levels avoiding the need for costly groundworks.

More Housing projects

Close
Go top